Det här med att arbeta som ”smed” har sina utmaningar!

Det här med att arbeta som ”smed” har sina utmaningar!

Det här med att arbeta som ”smed” har sina utmaningar. Som ett exempel då jag fick en beställning på att renovera befintliga grindparti till den K-märkta Göthlinska Gården i Nora stadskärna. I beställningen ingick det att tillverka tidstypiska smidesdetaljer i 1800-tals stil så som handsmidd grindklinga, handsmitt grindstopp med hållare samt tillverkning av nya gångjärn som sedan skulle brännas i linolja.

Nu visade det sig att grinden inte gick att öppna i 90 grader och självaste grinden var 2 cm för bred. Detta resulterade efter beslut från beställaren att jag fick plocka ner hela grindpartiet och bygga om den så att det skulle gå att öppna den helt, samt att sänka grinden med 9 cm, eftersom att den var för hög sedan tidigare montage. Detta kom även att omfattade en hel del snickeriarbete på grinden och på grindstolparna samt ommålning av hela grindpartiet med tidsenlig linoljefärg. 

Den stora frågan? Kommer grindarna lira med varandra och kommer jag lyckas få de jämnt? också med tanke på den sluttande marken. Det återstod att se tills allt var färdigmonterat. 

Och……Jaaa, det gjorde de!!! Jippie!!!