Det är folket som bygger landet

Det är folket som bygger landet

Text kommer…

2023

Skolklockan har nyss ringt in!

Text kommer…

”Rörpulare” Björn med sin lastbil…

Tack för att kära far för allt!

Björn Högström 20 augusti 1940 – 17 december 2022

Plats: Borensberg Foto: MéHiel 1991, 2005, Robbin 2023 ©

2021

En spätta på 95 år kom dånande på en Harley!

En spätta på 95 år

Smedjan är inte bara en Smedja utan många gånger en plats med helt underbara möten med besökare och kunder. Som denna helg till exempel, då vi bl.a. fick besök av en spetta på 95 år som kom åkandes på sin sons Harley med sina kryckor instoppade i hojens packväskor. Sonen är en gammal bikervän till mig, sa att man för köra lite försiktigt, hojen gör ju 150 knyck på 3:an och det är ett jädrans vridmoment i motorn. Själv tänkte jag; vad lätt det är att hans gamla moder kan flyga av när man drar på lite extra med gasen, typ vid en omkörning! 

Det var verkligen en syn för ögat när sonen skulle instruera och placera sin mor på den lilla bönpallen och förbereda åtgärder inför körning! Det var verkligen ett överraskande, annorlunda och ett helt underbart möte med en mor och son.

Ett gäng bilburna herrar och damer

Ett annat mycket minnesvärt besök var när ett gäng bilburna herrar och damer kom på besök med sina helt otroligt väl omhändertagna Jänkare. De hade samlats i Nora över helgen för att planera en resa till USA, där de ska frakta över sina egna jänkare, typ 14 st. från Göteborgs hamn i containrar för att sedan fraktas över till USA. Där ska dem sedan göra en roadtrip under två månaders tid körandes i konvoj genom landet upp mot Kanada. 

Jag blev helt mållös när dem berättade om sitt projekt. Bara att få till logistiken med att köra 14 st. gamla jänkare från 50 -70 talet, fixa till ett gemensamt boende vid varje stopp för hela gänget, ha en plan för hur man ska gå till väga om en jänkare pajar efter vägen och rutiner för att transportera den till en verkstad efter vägen som kan laga en sådan gammal bil. Samtidigt måste detta vara en livsresa och få köra över en gammal jänkare från Sverige och visa upp den i sitt hemland för likasinnade.

Plats Nora Foto: MéHiel  juni 2021

Skrekarhyttans nya tupp är nu på plats

Den svarta tuppen för frihet och oberoende!

Om Skrekarhyttan

Skrekarhyttans Ruin är ett kulturellt och historiskt intressant område i Viker ca 13 km utanför Nora. År 1622, byggdes den första versionen av Skrekarhyttans Västra Hytta upp. Det var mitt under 30-åriga kriget och början på Sveriges stormaktstid. Detta krig kom att kräva ett enormt behov av ekonomiskt kapital till krigsindustrin och soldaterna. Därför kom bl.a denna hytta att vara av stor betydelse för framställande av järn för att svara upp till krigsindustrins behov. Dock finns det dokumentationer på att en hytta har funnits i trakten av Skrekarhyttan sedan 1346.

En sista version av hyttan byggdes 1857 samtidigt som järnvägsnätet började utvecklas och malm och järn kom att transporteras på järnvägen.

I slutet av 1800-talet kom nya metoder för järnhantering och pga. den tekniska utvecklingen blev de små träkolshyttorna omoderna och ineffektiva. Vattenkraften kom att ersattas med ångkraft som drev blästrarna vars uppgift var att tillföra luft till masugnen. Därtill hade även träkol och stenkol blivit billigare och mer energirik vilket förändrade tillverkningsprocessen. År 1919 lades hyttan ned för gott och hyttan revs under 1920-talet. Därefter blev ruinen en lokal sopstation och hyttan förföll alltmer.

Skrekarhyttans hyttruin har de senstare åren genomgått en rejäl upprustning. Den senaste aktiviteten var invigningen av den nya ”rostungs-paviljongen” med plats både för fika och uppträdande. På toppen av paviljongen finns en tupp som kom plats inför invigningen som Hembygdsföreningens hyttgrupp beställt.

Vad har tuppen för någon symbol?

Tuppen har haft ett stort symboliskt värde genom historien. På många gamla kyrkor finns det en kyrktupp på toppen av tornet. Den svarta tuppen symboliserar förkunnelse av Kristi energi, som egentligen står för ett högre medvetande. Den svarta tuppen har varit en kraftfull symbol för vårt samhälle eller vår by som ett övernaturligt skyddsväsen mot den röda tuppen som ville härska och förgöra mänskligheten. Den svarta och röda tuppen blev en symbol för godhet eller ondska. I sitt fulla uttryck handlar det om att välja att vara i paradiset eller att leva i helvetet.

Idag kan vi se tuppens kraftförmåga som en symbol för frihet och oberoende gentemot tyranni och slaveri. Så den svarta tuppen som ett skyddsväsen för mänskligheten har kanske aldrig haft så stor betydelse som nu.

Är Du intresserade av en Skrekarhyttan-tupp eller Nora-tuppen så är det bara att ta kontakt oss i Smedjan!

Plats: Skrekarhyttan Foto: MéHiel den 29 juli 2021

Industristolar från gruvor i Bergslagen

Plats: Bergslagen Foto: MéHiel  2020/2021©

2020

Stripa Gruva - den nedlagda järnmalmsgruvan

Stripa gruva är en nedlagd gruva utanför Guldsmedshyttan i Lindesbergs kommun

Gruvan är en unik och välbevarad gruvmiljö med gruvhål och andra lämningar som visar att gruvbrytningen pågått ända sedan medeltiden. Det som är ovanligt med Stripa gruva är att det fortfarande finns mycket av den maskinella utrustningen kvar i körbart skick. 

Mellan 1977-1991 var Stripa gruva en forskningsgruva, där Svensk Kärnbränslehantering genomförde ett projekt beträffande slutförvaring av kärnkraftsavfall.

Stripa är ett bra exempel på modernistisk industriarkitektur. De monumentala huskropparna av betong genomkorsas av bandtunnlar i en funktionell enkelhet. 

Den är med sitt stora teknikhistoriska värde en kulturmiljö utan motsvarighet i Sverige. Utöver gruvanläggningen finns fortfarande ett tydligt samband mellan industrimiljön och det omkringliggande samhället. I omgivningarna finns bostäder som byggts för de som arbetade vid gruvan.

När gruvan i början på 2000-talet köptes av Lindesbergs kommun och blev Stripa Gruvmiljö, blev vi alla berikade med ett unikt, levande kulturarv, fyllt av spännande föremål. Stripa gruva är sedan 2006 ett byggnadsminne och den är nu den enda bevarade kompletta järnmalmsgruvan i sitt slag.

Fram tills för ett år sedan (2020) fanns flera fantastiska verksamheter som bidrog till att göra Stripa till en jätteattraktion. Men dessa fick lägga ner då hyrorna höjdes rejält och Lindesbergs kommun inte längre hade sitt drivande engagemang.

Det är både en märklig och härlig känsla att få traska omkring inne på gruvområdet. Men det känns också lite vemodigt att se hur allt bara läggs ner. Som exempel, den mycket aktiva smidesföreningen som hade sin verksamhet i den gamla Smedjan byggd 1907, där den gamla varningsskylten sitter på och prallintillverkning med tillhörande kafé, för att nämna några. 

Om kommunen hade valt att satsa vidare hade Stripa kunnat fortsätta vara en stor turistattraktion. Det är precis sådana här attraktionsmål och mötesplatser som vi behöver här i Bergslagen, med ett historisk värde och kulturellt innehåll.    

Plats: Stripa Gruva  Foto: MéHiel sommaren 2020 ©

Stripa Gruva - Omklädningsrum

Alla har gått hem…

Plats: Stripa Gruva  Foto: MéHiel sommaren 2020 ©

En övergiven gårdssmedja

I denna övergivna smedja hittades en mycket gammal handbyggd blåsbälg som är byggd av trä, läder och smide. Denna klenod har nu kommit till vår ägo för förvaltning. Den kommer inte att restaureras utan bara vårdas. Den kan komma att få en officiell plats i vår verksamhet som museumföremål. Vem vet, kan den vara byggd någon gång på 1700 talet?


Plats: Fjugesta Foto: MéHiel december 2020 ©

2018

”Rörpulare” Björn

MéHiels far Björn som staty gjord i stengodslera av keramiker och frugan Lillian.

Plats: Borensberg Foto: MéHiel december 2018 ©

2008

Mynttorget

Mynttorget är ett torg i Gamla stan, Stockholm. På grund av dess närhet till riksdagen används Mynttorget ofta för politiska demonstrationer.

Plats: Gamla stan, Stockholm Foto: MéHiel september 2008 ©

Riksmötets öppnande 2008

Riksmötets öppnande

Riksmötets öppnande är invigningsceremonin för riksdagens och de 349 ledamöternas arbetsår.

Riksdagens arbete har genomgått stora förändringar under århundradena från riksmötet i Strängnäs 1523 då Gustav Vasa valdes till kung!

”All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare.”

Ska 349 politiker avgöra din framtid?

Dagens system – Representativ demokrati. Allt för länge har folket körts över av den representativa demokratin där 349 riksdagsledamöter sägs föra folkets talan.

Resultatet visar sig sällan stämma överens med vad som lovats under valrörelsen. Risken är stor att man som politiker lockas att utnyttja sin position för att fylla sin egen plånbok och samtidigt strunta i sitt uppdrag som folkvald.

DIN RÖST ÄR FOLKETS RÖST! Den röst blir avgörande för din framtid!

Plats: Riksplan, Stockholm Foto: MéHiel september 2008 ©

H.M. Konungens bil

Plats: Riksplan, Stockholm Foto: MéHiel september 2008 ©