Om oss

Om oss

Smedjan i Nora är ett familjeföretag som drivs av oss, Isabella och MèHiel. Vi är baserade i den lilla staden Nora, i Bergslagen. Isabella är främst inriktad på ekobutikens sortiment och utveckling och MèHiel är allkonstnär inom många kunskapsområden med betoning på järn, trä, design, färg och form. I vårt uttryck är vi i ett gemensamt skapande.

Efter vår flytt till Nora växte behovet för oss att ha en verkstad, allrahelst med promenadavstånd. Ambitionerna i denna stund var inte högre än att vi behövde förvaring för maskiner och verktyg och utrymme för tillverkning. När stunden så var kommen fick vi höra att den tidigare konstsmeden i kv. Bryggeriet i Nora skulle lämna sin lokal. Att ta över en vacker gammal industrilokal i ett område från 1800-talet var givetvis en lockande tanke. När vi spann vidare på denna möjligheter växte idén om att ha en liten butik eftersom lokalen ligger i ett kommersiellt område med andra butiker och verkstäder, och som marknadsförs som Noras hantverkskvarter. 

Så fick det bli! 

Vi tog över lokalen och plötsligt stod vi nu med både verkstad och möjlighet till butiksyta. Så då var frågan, vad ska vi nu fylla butiken med?

MèHiel får tillverka och renovera allehanda grejer, och varför inte sälja schyssta produkter som vi själva använder och tycker om och som vi saknar här i Nora. 

På gång i Smedjan

Vi har ett produktsortiment som är under uppbyggnad och vi står i startgroparna att bygga upp en webbutik där vi vill vara ett nav för framtidens goda produkter som speglar våra värderingar och livstil. Den atmosfär som vi byggt upp i vår fysiska butik och verkstad vill vi ska återspeglas på vår hemsida. Detta möjliggör också att produkterna som designas och tillverkas i Smedjan når ut till fler människor.

Denna kombination av ekoprodukter, egentillverkade varor och tjänster i sin miljö skapar en unik konceptbutik.

Ekologiskt och återvinning

Ekologi och återvinning är den stora grunden för vår verksamhet. Vi värdesätter råvaror med hög kvalitét i vår egen produktion och eftersträvar minimal belastning på vår natur.  Därför är återvinningsmaterial en viktig del av vår verksamhet. Att få tag på torrt gammalt trä eller en rostig järnbit som kan byggas om till något nytt är sådant vi värdesätter högt.

Människor börjar upptäcka att vi finns och dem som förstår våra tankar och visioner och som är i behov av att göra sig av med prylar, gamla verktyg, möbler och material inom ramen för vårt koncept kommer till oss allt oftare. Saker som behöver tas hand om och för värdefulla för att ”gå till soptippen”. För en tid sedan fick vi fantastiskt vackra plankor med en bredd på drygt 70 cm och som härrör från en lada byggd någon gång på 1700 -talet. Ur en av dem ramlade en liten spik ur, och bara att få hålla i denna lilla handsmidda spik som är runt 300 år gammal ger en fantastisk känsla att få hålla i sin hand.

Smedjan är en mötesplats

Smedjan har också blivit en mötesplats för inspiration, kunskapsutbyte och samtal, många gånger om byggnadsvård och hur vi människor överkonsumerar och väljer att behandla Moder Jord. Men även om våra förfäders visdom och kunskaper som håller på att glömmas bort, vilka vi har så mycket att lära oss av.

Skiftet

Vi människor och allt liv här på Moder Jord står nu inför det stora skiftet. Det innebär att alla livsformer väljer olika vägar att gå nu och för den mänskliga arten står vi nu främst inför tre åtaganden att verka inom:

  • det första är att skapa rent vatten.
  • det andra är att skapa en ren jord.
  • det tredje är att skapa ren luft.

Detta tillsammans skapar förutsättningar för ett rent liv. Eftersom den mänskliga arten har skapat denna obalans med dess föroreningar är det till vår uppgift nu att återställa jorden till gynnsamma förhållanden för alla livsformer som finns här, eller är beroende av denna planet.

Vilken roll vi själva väljer i detta är upp till var och en. Men i framtidens generationer kommer många människor på vår jord att ha sin sysselsättning inom dessa områden. Kvinnor, män och barn kommer att göra sitt yttersta, med hög ambition och glädje för att uppnå detta mål.

Förändringen

En förändring kan bara komma inifrån sig själv och det gäller att förstå vikten av kunskaper och hur saker och ting förhåller sig till varandra. Att förändra vår värld handlar främst om att förändra oss själva och vår syn på vår värld, där individens handlingar och val är avgörande för jordens utveckling och välmående. Det är det lilla som skapar det stora och många gånger handlar det bara om att bryta gamla vanor.

Som vi brukar säga: ”Tänk om ett bostadshus med typ 40 lägenheter skulle börja använda giftfria rengöringsmedel, så skulle vi bara där se ett resultat i vårt avloppsvatten.” 

Det gäller också att se nya eller ta till vara på gamla möjligheter av hur restprodukter kan återanvändas. Som exempel på detta säljer vi en produkt, ett kokosnötskal som är bearbetad till en skrapa med samma egenskaper som ”Svinto”. Den har lång livslängd om den vårdas varsamt och är en naturlig restprodukt från kokosnötsindustrin vilket som oftast annars bränns upp.

En annan produkt som vi också väljer att lyft fram är den traditonella Talloljesåpan som har fantastiska egenskaper och kan användas från allt som har med byggnadsvård att göra, till alla typer av rengöring och kroppsvård. 

Det är med glädje vi ser att fler och fler producenter kommer med nya spännande produkter eller lyfter fram produkter från det förflutna som nästintill glömts bort.

Det är fantastiskt att kunna få bedriva en sådan här verksamheter på en plats som denna, med alla dessa möten med olika människor med olika behov, förutsättningar, önskan och längtan.

Allt detta förs samman på denna plats som är så mycket mer än bara en smedja.  

Nora den 1 oktober 2021, BERGSLAGEN

Solkram Isabella & MéHiel


"En smak av Bergslagen!"


"En konceptbutik för framtiden!"


"Vi hedrar våra förfäder för deras kunskaper och visdom!"


"En mötesplats
och en plats för inspiration!"


"Beställnings-uppdrag och renoveringar"Byggnadsvård, reparationer, trädgårdsinstalla-tioner och allt möjligt fixande...

För sanning och frihet!
"WakeUp"

Är du en producent som är i det här tankeflödet och som har produkter inom ramen får vår verksamhet så är du mer än välkommen att kontakta oss!