Hälsingesåpa – hämtad från naturens eget skafferi. 

Hälsingesåpa – hämtad från naturens eget skafferi. 
I butiken säljer vi gammeldags traditionell talloljesåpa som tillverkas i Hälsingland. Den är baserad på ett gammalt recept med ursprung i den dåtida Rensåpan. Då förtvålade man tallolja helt utan tillsatser. Förr tillverkade man även såpa av hampafröolja och den såpan blev då naturligt grön s.k Grön såpa. När det under en tid blev förbjudet att odla hampa i Sverige slutade den att tillverkas. Men folket hade blivit vana att använda sin gröna såpa så därför togs det fram en ny produkt. Man lät färga talloljesåpa grön för att efterlikna Hampafrösåpa. Denna variant är utspedd och kan därför inte jämföras med Hälsingesåpans egenskaper.

Hälsingesåpan är naturligt gul och den fetaste såpan av alla såpor och ett fantastiskt rengöringsmedel till det mesta. 

Här kommer några tips på användningsområden: 
Använd såpa till all rengöring i hemmet: Alla golv, målade ytor, möbler och ugnsrengöring mm. Tvätta bilen, båten och husvagnen. Bada hunden i såpa. Tvätta sår i såplösning. Doppa kittkniven i såpa. Pensla såpa på fönsterglaset. Återfettar lister. Fläckbortagning och för tvätt i tvättmaskinen. Bekämpa skadeinsekter på växter: 5% lösning. Blanda såpa i rödfärgen: så blir den mer lättstruken och tränger lättare in i träet. Använd såpa istället för fett vid olika monteringsmoment. 

Som hand och kroppsrengöring. 1 kaffekopp i badvattnet stimulerar blodcirkulationen. Några droppar i spolarvätskan gör att vindrutetorkarna inte gnisslar. 1 kapsyl i blomvattnet, 1 ggr/vecka ger fina gröna växter. Jodå, det fungerar! Smörj in gummistövlar så att gummit inte spricker. Skura gravstenen med såpa: Mossan försvinner och stenen blir skinande blank.

Vi säljer såpan i förpackningar om 500 ml (85kr), 1 L (115kr) , 2,5 L (245kr) och 5 L (445kr)

Varmt välkomna in till oss i Smedjan! Sol, Isabella

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *